AdobeStock_73442407-1

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

At rejse er at leve, men rejserne behøver ikke altid ligge langt væk i udlandet. Der er nemlig masser af skønne danske rejsedestinationer, der ligger og venter på dig derude. Det er bare et spørgsmål om at kridte skoene og komme afsted. Her finder du en liste over de bedste danske destinationer, som måske kan inspirere dig til en tur rundt i det danske land 🇩🇰

OBS: Selvom det er en top-10-liste, præsenteres destinationerne herunder i vilkårlig rækkefølge 😉

Aarhus

Vi starter turen rundt til de bedste danske destinationer i Aarhus, der i folkemunde kaldes smilets by. Aarhus er en fantastisk kombination af hygge, shopping, caféliv, museer og grønne områder med park, strand og skov. Samtidig har byen et højt gastronomisk niveau med masser af lækre spiseoplevelser i en metropolsk atmosfære. Kort sagt, Aarhus har noget for enhver og er en by med et stort hjerte.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Byen har 263.000 indbyggere og er dermed Danmarks næststørste. Den ser sig selv som Jyllands hovedstad og lægger ikke skjul på dens østjyske charme. Den har desuden landets højeste koncentration af studerende og er derfor en ungdommelig by med alt, hvad der hører sig til.

De mest besøgte attraktioner tæller bl.a. Den Gamle By, ARoS, Tivoli Friheden og byens internationale koncerthus, Musikhuset Aarhus.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Aarhus byder desuden hvert år på store og festlige events – bl.a. Aarhus Festuge, der afholdes i september, og Food Week, som er Nordens største madfestival – en uge med boblende og sydende madglæde og mad for alle smagsløg. Food Week afholdes i august, hvorfor der er masser af sommerstemning til maden og åben himmel.

Har du lyst til at opleve en smadderhyggelig by med atmosfære og noget for enhver smag, så er Aarhus byen for dig.

Savner du lidt inspiration til at vælge et hotel at bo på, så se nærmere her.

Nordjylland – Toppen af Danmark

Er du både til by og land på din ferie, så er Nordjylland lige noget for dig. Øverst oppe finder du hyggelige Skagen, der byder på et overflødighedshorn af oplevelser. Her finder du både gastronomiske perler, et rigt forretningsliv, masser af festlige events, hyggelige lystbådehavne og naturligvis natur i form af strand, skov, klitter og hav.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Lyset i Skagen skulle efter sigende også være helt specielt, særligt om sommeren hvor de lange sommeraftener gør deres indtog. Skagensmalerne, som du sikkert har hørt om, var meget begejstrede for naturens lyssætning, der sammen med den omkringliggende natur inspirerede og medvirkede til deres i dag berømte malerier. Bohemer fra København kom også ofte til Skagen og boede på byens badehoteller med udsigt udover sand og vand. Et af disse badehoteller er Ruts Hotel, som du kan se nærmere på her.

https://www.youtube.com/watch?v=k3wuicJCK1E

Skagen er ikke kun et yndet turistmål for livsnydere, men er også en kulturby, der byder på en vifte af museer, kirker og diverse andre seværdigheder – bl.a. Råbjerg Mile (Danmarks største vandreklit) og Den Tilsandede Kirke, der begge er et besøg eller genbesøg værd.

Skagen og naturen omkring byen er på mange måder helt unik. Få steder i Danmark finder du en så vild natur, der er formet af vinden og havets kraft. Skagen er omkranset af ca. 60 km hvid, lækker sandstrand og byder på kilometervis af gå- og cykelstier i naturen.

Vil du også gerne se på området syd for Skagen, er der også mulighed for det. Du kan f.eks. bo i Frederikshavn på et skønt hotel og køre derfra videre ud i det nordjyske. Det hvad enten du vil nordpå til Skagen eller sydpå mod Aalborg.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Vi bliver nemlig hængende lidt i Nordjylland endnu. Man kan nemlig ikke nævne Nordjylland uden også at nævne Aalborg, den nordjyske hovedstad og universitetsby. Aalborg ligger ved Limfjorden og har knap 120.000 indbyggere. 143.000 indbyggere hvis man regner Nørresundby-delen med.

De to byer repræsenterer et samlet byområde, som hænger sammen via b.la. kulturbroen, Limfjordsbroen, nye bebyggelser på bredden ved Limfjorden og et stigende antal unge studerende fra Aalborg Universitet, som bor på kollegie på Nørresundby-siden.

Af lokale attraktioner kan bl.a. nævnes Lindholm Høje, som er Danmarks største vikingegravplads med tilhørende museum. Herudover er der også Utzon Centeret og Musikkens Hus på Aalborg-siden. Disse attraktioner ligger på havnepromenaden, hvor også internationale krydstogtsskibe lægger til i sommersæsonen.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Herudover skal byens hyggelige handelsliv og gågader også nævnes. Har du tid på hånden, kan du også smutte forbi den charmerende Vester Fjordpark – et rekreativt område i byens vestlige del, som ligger helt ned til Limfjorden.

Lokalhistorisk arkiv ved Vor Frue kirke med små hyggelige bindingsværkshuse og gallerier er også et besøg værd. Aalborg er også en by med mange barer og restauranter, der findes overalt i midtbyen – udover dem der naturligvis ligger i byens berømte festgade, Jomfru Ane Gade (som i Aalborg kun omtales “Gaden”). Er du til festivitas på en international skala, er Aalborg Karneval noget for dig. Karnevalet er Nordeuropas største med over 120.000 deltagere og publikummer.

Sønderborg

Siger man Sønderborg, siger man også slaget ved Dybbøl Mølle i 1864 – et smertefuldt nationalt traume, der endegyldigt afsluttede Danmarks rolle som en betydende magt i Europa og gjorde Danmark til et lille, men dog fredeligt og senere hen meget rigt land med en velfærdsstat, som er misundet i store dele af verden.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Selvom Sønderborg naturligvis repræsenter en vigtig del af Danmarkshistorien og generelt ligger i et grænseland med en stor historisk fortid, så er byen mere end “bare” det historiske.

Byen har knap 28.000 indbyggere og ligger i naturskønne omgivelser lige ved Flensborg Fjord. Her er rig mulighed for at shoppe og nyde det rolige caféliv med udsigt over byens charmerende ydre, se udvalgte skulpturer eller vandre igennem den gamle bydel. Du kan bl.a. vælge at bo på det 4-stjernede Alsik Hotel med Danmarks største spa.

Dog kommer vi ikke udenom, at byen, der har borgere på begge sider af Alssund, først og fremmest lokker med oplevelser, der byder på natur og historie. Du kan ikke bevæge dig ret meget rundt i det hyggelige grænselandskab uden at støde på historiens vingesus, og det er en stor del af oplevelsen ved at være i Sønderborg og det omkringliggende område.

Ferieøen Als, som du kan komme til fra Sønderborg via to broer og færgen Bitten, er en idyllisk og populær ferie-ø med knap 23.000 indbyggere. Øen har et meget rigt dyreliv men er også et populært rejsemål for cykelturister. Og så byder den også på de gamle idylliske hertugbyer Augustenborg og Nordborg.

Søhøjlandet

Søhøjlandet er det højest beliggende område i Danmark. Et område med skove, høje bakker, frodige enge og masser af søer, der bl.a. er forbundne til Gudenåen, Danmarks længste å. Søhøjlandet er samtidig det område i Danmark med flest søer, herunder også de reneste. Rent geografisk strækker området sig fra Silkeborg til Aarhus og videre til Horsens og Skanderborg. Det er området mellem Skanderborg og Silkeborg, som hovedsageligt har lagt navn til området.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Tag  på oplevelse i et storslået natur og se Danmark fra toppen. Søhøjlandet byder på Danmarks højeste punkter med bl.a. Himmelbjerget (147 meter) og Ejner Bavnehøj og Møllehøj (begge 170 meter). Herfra kan man kigge udover den midtjyske højderyg og helt til Samsø. Du kan både tage på cykel- og vandretur i området, der byder på mange fantastiske udsigter i det kuperede terræn.

En kanotur på Gudenåen er ligeledes et must for naturelskere. Du kan drive stille og roligt ned af åen og betragte de skønne omgivelser, mens du slapper af og finder harmoni i sindet. Omkring Skanderborg er der også masser af vandreruter for børnefamilier i de smukke bøgeskove. Området har netop grundet sin smukke omgivelser tiltrukket masser af kunstnere med tiden, hvorfor der også er et væld af unikke gallerier i Skanderborg.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Tager man fra Skanderborg til Silkeborg, kan man se Tollundmanden og Grauballemanden på Silkeborg Museum. I Silkeborg kan du også tage en tur med Hjejlen-bådene – verdens ældste hjuldampere – som sejler op og ned ad søerne, der omkranser Silkeborg. Det er muligt at stige af og på bådene ved adskillige anløbssteder langs sejlruten. Desuden byder Silkeborg på gourmetrestauranter, hyggelige kroer og mikrobyggerier for interesserede og tørstige sjæle. Legoland ligger i øvrigt kun en times kørsel fra Silkeborg.

Vadehavet

Som et af få steder i Danmark er Vadehavet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, hvilket skete i 2014. UNESCO’s verdensarvsliste er en liste over klodens mest exceptionelle og bevaringsværdige natur- og byområder. Optagelsen skete som følge af Vadehavets store naturmæssige mangfoldighed, der er ganske unik.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Vadehavet byder på et forrygende dyreliv – ikke mindst hvad fugle angår. Hvert år overflyves området af 10 og 12 millioner fugle. Om foråret flyver de mod nord og om efteråret mod syd. Månederne fra marts til maj samt fra september til november er de bedste perioder, hvis du vil overvære dette imponerende skue – et skue som virker som en magnet på amatørornitologer samt mere professionelle af slagsen.

Vadehavet er dog meget mere end imponerende fugletræk. Sæler hører til beboerne i Vadehavet, og området er et trygt og sikkert sted for disse med et stort spisekammer til rådighed. Netop derfor føder sælerne også deres unger i området.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Og der er mere endnu. Det landskab og det liv, som møder besøgende ved Vadehavet, er et produkt af tidevandet. Havets vekselvirkning, hvor det skifter mellem at skylle ind over det flade kystland for så at trække sig tilbage, fører store mængder af både sand og næringsstoffer ind på lavt vand og hen over vadefladerne. Og på den måde har den skiftende vandstand skabt både de brede, hvide strande og den frodige Tøndermarsk.

Du kan netop tage på vandretur i Tøndermarsken, hvor du kan opleve områdets natur og kultur på nært hold. Marskstien, som er en 54 km vandrerute, tager dig rundt i marskens natur og gennem fire byer – Højer, Rudbøl, Tønder og Møgeltønder. I det hele taget er Vadehavet et stort og spændende udstillingsvindue for naturen, som byder på lidt af hvert for naturintresserede. Læg dertil de idylliske øer Rømø og Fanø, der hver især har deres helt egne hyggelige særpræg.

Er du interesseret i et par skønne dage med wellness og tid til familiehygge på Rømø, kan du læse mere om det her.

Området er dog ikke kun naturoplevelser. Der er også rig mulighed for hyggelige oplevelser i de omkringliggende byer, herunder Tønder som byder på skønne gader, en skulpturpark og sågar en jazzfestival. Festivalen afholdes sidst i august og sætter byen på den anden ende med masser af fed festivalstemning. Du kan også besøge Møgeltønder seks km syd for Tønder, hvor du finder Schackenborg Slot og Møgeltønder Kirke.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

Odense

Odense er Danmarks tredjestørste by med et indbyggertal på 180.000. Man kan ikke sige Odense uden at sige H.C. Andersen, som blev blev født i Odense, og hans livlige fantasi er stadigvæk en kilde til inspiration såvel som gode historier i den fynske hovedstad.

Fra 2021 udgør hans fantastiske fortællinger fundamentet for en helt ny type museum, H.C. Andersens Hus, der åbnede juni 2021. Museet rumliggør oplevelsen af Andersens litterære univers og fantasi, herunder iscenesætter en levende verden, hvor arkitektur, lyd, lys og en strøm af billeder hele tiden skaber nye møder mellem den besøgende og HC Andersens eventyr. Snyd ikke dig selv for en fantastisk oplevelse i selskab med Danmarks største litterære bidrag til verden.

Du kan desuden også følge i H.C. Andersens fodspor og tage rundt i de historiske bydele, hvor du kan fornemme livet i byen for 200 år siden. Odense er en by med masser af hyggelige gader og historiske mindesmærker, så der er rigeligt at gå i gang med. Ellers kan du tage en tur ned af Odense Å, der tilbyder idylliske omgivelser og afslapning.

Her er Danmarks top-10 destinationer du ikke må gå glip af!

  bedste danske destinationer

Siger man Odense, må man også sige Kunstmuseum Brandt, som er unik indenfor sit område. Brandts er Danmarks første museum for kunst og visuel kultur, og med en samling på mere end 15.000 klassiske kunstværker, internationale fotografier, film og tegninger kan du opleve nogle af verdens bedste kunstnere og fotografer. Det er et visuelt festfyrværkeri af indtryk og historier.

Og har du stadigvæk mere energi, er Odense også en levende by, hvor du har mulighed for at deltage i det lokale liv, nyde den hyggelige atmosfære, smage på byens madscene og mænge dig med de lokale på byens mange caféer og restauranter. 

København

København, Danmarks hovedstad, er landets mest populære turistmål, og det er ikke uden grund. København emmer af det urbane, det moderne, men også af Danmarkshistorie. Her finder du bl.a. spændende arkitektur, som både tæller historiske slotte og moderne mesterværker. Disse er bl.a. Rosenborg Slot, Christiansborg, Kronborg Slot, som er en del af UNESCO’s verdensarv, og naturligvis Danmarks royale centrum Amalienborg, hvor dronningen bor.

bedste danske destinationer

Udover de imponerende flotte slotte kan du også gå en idyllisk tur i Kongens Have eller du kan tage i Eksperimentarium og se videnskabsfolk sprænge ting i luften. På Nationalmuseet kan du se og følge hele Danmarkshistorien fra istiden til vikingetiden og videre op til enevælden og nutiden.

Glyptoteket udstiller antik kunst og værker fra det 19. og 20. århundrede i flotte og imponerende omgivelser, og så har du naturligvis også Rundetårn, Langelinie med Den Lille Havfrue, Nyhavn og Tivoli, der vist ikke behøver en nærmere præsentation. Botanisk Have og Statens Museum for Kunst byder sig også til, ligesom Nordeuropas største og mest imponerende akvarium, Den Blå Planet, er et must, når du er i København.

bedste danske destinationer

København er desuden internationalt kendt som en gastronomisk destination. Byen har et væld af gode spisesteder, og København er i det hele taget en by, hvor det gode liv leves overalt – i de små hyggelige gader og i de ret forskellige kvarterer, der binder byen sammen. Hop på cyklen eller den nye metroring, og du vil altid være tæt på shopping, kulinariske oplevelser og nogle af Danmarks mest ikoniske kunst- og kulturinstitutioner.

Går du allerede med tanker om at ligge vejen forbi den københavnske metropol, kan du læse om et hotelophold her.

Møns Klint

Møns Klint er Danmarks “hvideste” klit. Den er et populært udflugtsmål for turister og byder på et imponerende skue, hvad enten du står på toppen og kigger ud over havet og det omkringliggende landskab, eller du går ned på stranden og kigger op på den imponerende klit, som rejser sig 128 meter op over havets overflade.

bedste danske destinationer

På toppen af klinten kan du følge en 267 meter lang vandresti, hvorfra der er flere udkigspunkter. Du kan også besøge GeoCenter Møns Klint, der bl.a. fortæller om det forhistoriske liv, som danner grundlaget for klinten. Her kan du se 70 millioner år gamle fossiler, og måske kan du endda være heldig selv at finde forhistoriske fossiler langs stranden ved klinten.

Møn er ligeledes udnævnt som Nordens første Dark Sky Park og Community. Det betyder, at områdets nattehimmel er beskyttet mod lokal lysforurening. Det giver med andre ord det bedste og klareste udsyn til en imponerende stjernehimmel. Oplevelsen, hvor millioner af stjerner lyser på himlen og spejler sig i havet, er nærmest magisk og giver et fantastisk udsyn til verdensrummet.

Og du kan endda bestille værelse til udsigten. Dette med et ophold på Klintholm Gods, hvor der er bygget helt nye ferielejligheder med øje for de fantastiske omgivelser.

Det er ikke uden grund, at Møn er blandt de bedste danske destinationer. Det vil du kunne forsikre dig om ved at lægge vejen forbi den fantastiske klint.

Bornholm

Bornholm er Danmarks helt egen klippe- og solskins-ø og en af Danmarks bedste destinationer at besøge. Øen i Østersøen med knap 40.000 indbyggere er et yndet rejsemål for især mange danskere. Og det er ikke uden grund. Hvis du rejser meget til f.eks. de græske øer i Middelhavet, så ved du, at der er noget specielt harmonisk og afslappende over at være på en ø. Og det gælder i den grad også Bornholm. Især i sommermånederne præsenterer Bornholm sig fra sin bedste side. Øen har en afslappende livsnyder-stemning tilsat sol, havets brusen og et væld af skønne naturområder og charmerende byer, der alle byder på oplevelser for krop og sjæl.

bedste danske destinationer

Bornholm har besøg af ca. 600.000 gæster hvert år og er bl.a. kåret af rejsemagasinet Conde Nast Traveler som Europas næstbedste ferie-ø. Årsagen er Bornholms alsidighed. Øen er især kendt for sine flotte badestrande, det krystalklare vand og sin mange solskinstimer, men den byder også på kulturelle oplevelser, herunder bornholmsk glaskunst og kunsthåndværk, sublime madoplevelser og hyggelige vandrestier, der snor sig langs den smukke kyst.

Vil du læse mere om Bornholm, har jeg bl.a. skrevet om en rundrejse på øen.

Vestjylland

Er du til natur og strand, og elsker du at blive blæst godt igennem på din ferie, så er Vestjylland noget for dig. Der er meget højt til himlen i denne del af Danmark med masser af saltvandssprøjt, mægtige klitter og en meget imponerende natur. Her slipper du for de noget mere trange omgivelser i byen, og du kan virkelig mærke det større rum, hvor du kan strække ud (åndeligt og mentalt) fra hverdagens strabadser og den mere konforme tilværelse.

Og Vestjylland har masser af byde på af forskellige oplevelser i pagt med den omkringliggende natur. Der er ca. 1.000 km cykelstier, så er du til aktiv ferie, er der masser af gå i gang med. Der er desuden også mange små gallerier, nationale kulturskatte, skulpturer og spændende museer. Du kan også lystfiske, surfe, eller smage på øl, whisky, rom og gin på lokale mikrobryggerier.

Geoparken Vestjylland er en destination, som bare må opleves. Den omfatter Lemvig, Holstebro og Struer kommuner og byder på spændende landskaber under vandets overflade i dele af Limfjorden og Nordsøen ud til Jyske Rev.

bedste danske destinationer

Limfjorden kender du måske som kanalen, der b.la. løber igennem den nordjyske hovedstad Aalborg, men Limfjorden er langt mere imponerende og i sit rette naturlige element i det vestjyske. Her breder den sig ud og bliver til et stort vanddelta, der byder på masser af oplevelser for alle uanset temperament. Her finder du lange uforstyrrede kyster og små bugter langs den 500 km lange kyststrækning. Du finder også masser af lystbådehavne og fiskerestauranter, der byder på gode råvarer, herunder østers og diverse skaldyr.

Ude vestpå, som man siger, er der plads til at være sammen eller alene. Ude vestpå leves og opleves livet på en anden måde. Man er i tættere kontakt med naturen, det nære og det drømmende. Her finder man ro til tanker og afslapning. Er du frisk på en tur til det vestjyske, kan du bestille et spaophold ved Ringkøbing Fjord på Hotel Fjordgaarden.

bedste danske destinationer

Har du selv nogle gode tips eller favoritter, når det gælder rejsemål i Danmark, så er du velkommen til at smide en kommentar. Måske kan du inspirere andre, der læser med? Eller du kan besøge visitdenmarks hjemmeside og kigge nærmere på andre danske destinationer.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar

Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud