Nogle rejsemål og destinationer kræver en lejebil, hvis du vil have det maksimale ud af rejsen. Tager du f.eks. til USA, vil du mange steder virkelig have gavn af en lejebil – forestil dig et roadtrip gennem Californien på Highway 1 eller en rundrejse i Florida i en lækker lejebil!
Hvis du ikke har den helt store erfaring med rejser, kan det dog være lidt af en jungle at finde den “rigtige” lejebil (aka den bedste/billigste). Heldigvis har jeg mange års erfaring i at lede efter rejser – også med lejebiler – og i denne artikel vil jeg fortælle dig om alle de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du går på jagt efter en lejebil.
Sådan booker du et lejebil – brug en søgemaskine
Hvordan finder og booker du så en god og billig lejebil?
Personligt bruger jeg altid selv en søgemaskine som Kayak, Momondo eller Skyscanner, når jeg leder efter de bedste tilbud på lejebiler. På den måde får sammenligner søgemaskinen tilbud fra alle de forskellige lejebilssider og viser dig de billigste tilbud.
Du kan f.eks. bruge søgemaskinen ovenfor, der er lavet i samarbejde med Kayak.
Lejebil – Hvad er inkluderet i prisen?
Når du så har lavet din søgning, skal du være opmærksom på, hvad de forskellige tilbud på lejebiler egentligt indeholder.
Nogle af de mest gængse ting, du skal kigge efter, er f.eks. antal kilometer, brændstofpolitik, afhentningssted, afbestillingsmuligheder og forsikringer.
Tit er søgemaskiner som Kayak, Skyscanner og Momondo selv gode til at give tilbuddene en slags bedømmelse – og den kan du med fordel holde lidt øje med.
Vær også opmærksom på, at der kan være alderskrav, når du lejer en bil. Alderskravet kan variere fra destination til destination.
I samme ombæring er det også vigtigt, at du læser lejekontrakten grundigt. Ja, det er kedeligt. Men det er altså altid en god idé at læse den igennem, før du klikker godkend.
Gode råd når du lejer bil
Gå efter de etablerede udlejningsfirmaer
Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at du holder dig til de større udlejningsfirmaer – det kunne f.eks. være Alamo, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz, National, Sixt eller Avis. FDM (Danmarks største interesseorganisation for bilister) fortæller nemlig, at de modtager flest klager over små, lokale udlejningsfirmaer. Og de store lejebilsfirmaer plejer at have godt styr på deres forretning og hele udlejningsdelen.
Gennemgå forsikringerne
Nu fik jeg ovenfor nævnt forsikringer, og det er nok et af de vigtigste punkter at undersøge grundigt. Så her får du lige et par af de vigtigste punkter ift. forsikring af lejebiler.
I forhold til forsikring skal du først og fremmest være opmærksom på, om kaskoforsikringen (LDW – Loss Damage Waiver) dækker tilstrækkeligt. Det er nemlig ikke sikkert, at lejebilens kasko dækker de samme skader som herhjemme. Tjek også hvor stor selvrisikoen er.
En anden type forsikring, der er god at kende til, er CDW– eller CDI-forsikringer. Disse forkortelser står for hhv. Collision Damage Waiver og Collision Damage Insurance, og med disse forsikringer kan du forsikre dig mod høje erstatningskrav/selvrisikoer. Så de er altså meget rare at have med.
Kontrollér din lejebil for fejl og mangler
Det ville være rigtig træls at blive bonnet for en skade eller lignende, som du ikke selv har lavet. Kontrollér derfor altid din lejebil for fejl og mangler, før du kører fra udlejningsfirmaet. Og brug gerne din mobil til at tage fotos som dokumentation, hvis bilen har skader. Få udlejningsfirmaet til at notere eventuelle skader på lejekontrakten, og sørg også for at gå bilen igennem, når du afleverer den hos udlejningsfirmaet.
Lad lejekontrakten blive i bilen
Skulle du blive bedt om at trække ind til siden af en fremmed ordensmagt, så er det altså ualmindeligt rart at have lejepapirerne i bilen. Så i stedet for at lægge dem i en taske, du måske ikke tager med på udflugt, så lad papirerne blive i bilen (evt. handskerummet), så du altid har dem ved hånden.