• 15 jul 2015

  Rejsetip: hvornår er det billigst at booke sin rejse

  rsz_beach-773503_1280

  Et spørgsmål, som de fleste rejsende stiller sig selv, er: ”hvornår skal jeg booke min rejse?”. Svaret er lidt komplekst og afhænger af mange faktorer, men her er en lille oversigt, som skulle give dig lidt mere klarhed .

  Alle rejseentusiaster kender følesen: du ser et godt tilbud, men er i tvivl om, hvorvidt tidspunktet at booke er det rigtige. Bliver rejsen dyrere eller billigere? Kommer der andre bedre tilbud til et andet hotel eller fra et andet flyselskab?

  Lad mig starte med at sige, at der er en forskel på flybilletter og charterrejser. Derfor beskriver jeg dem hver for sig i det følgende.

  rsz_maarten-sant-73228_1280

  Flybilletter

  Det betaler sig næsten aldrig at vente til sidste minut med at booke flybilletter. Flyselskaber har over det sidste årti udviklet nogle meget komplekse og sofistikerede bookingsystemer, som ændrer priser dagligt, alt efter hvor stor efterspørgsel der er. Derfor vil du oftest se en markant stigning i priser i de sidste par uger før afgangen.

  Flysøgemaskine Skyscanner har sidste år analyseret priserne på over 6 millioner flybilletter og er kommet frem til følgende:

  Billetterne var gennemsnitligt billigst 12 uger før afgangen. Dog gør det en forskel, hvor man flyver hen. F.eks. var det billigst at booke et fly til Barcelona 10 uger før afgangen, mens det var 19 uger før afgangen til USA. Generelt kan man sige, jo længere væk, du skal flyve, jo tidligere skal du booke.

  Desuden er der også forskel på hvilken måned og hvilke ugedage, du rejser. November er den billigste måned, men priserne på fly fra juni til august kan være op til 54% dyrere. Fly er desuden dyrest om mandagen, fredagen og søndagen. Og du har største chance for at få et godt tilbud om tirsdagen og torsdagen.

  Mit tip til dig er: opret en prisagent (f.eks. på skyscanner.dk). Prisagenten overvåger automatisk priserne på dit fly og sender dig en e-mail, hver gang der sker en prisændring, så behøver du ikke selv at kigge hver eneste dag og tjekke priserne – og det bedste er, at denne service er gratis, så der burde ikke være nogen grund til ikke at oprette prisagenten.

  En anden måde at spare masser af penge er ved at gå efter såkaldte ”Open-Jaw-Tickets”. Her flyver den rejsende til én by, men rejser hjem fra en anden. Den måde, som flyselskabernes billetsystemer fungerer på, gør, at man nogen gange kan få nogle virkelig gode tilbud. Dem, som har fulgt Rejsespejderen fra starten, kan måske huske det utrolige tilbud, jeg har fundet til Cuba til 1.800 kr. for en tur/returbillet, eller turen til USA til lidt over 3.000 kr. om sommeren. Bare følg med på bloggen og på Facebook og så skal jeg nok forsætte med at poste, hvis der kommer sådan et tilbud igen.

  rsz_swimming-828795_1280

  Charterrejser og hoteller

  For flyselskaber gør det ikke den store forskel, om de fylder flyet til den sidste plads. Men for et hotel eller et rejseselskab betyder tomme værelser et kæmpe finansielt tab.

  Derfor er der er to måder at spare penge på charterrejser og hoteller. Book meget tidligt eller vent til sidste øjeblik. Begge har sine fordele og ulemper. Det dyreste tidspunkt at booke er dog omkring 2-5 uger før rejsen. Rejseselskaberne ved, at det er der, de fleste booker rejser og hvor nogle folk går lidt i panik, fordi de frygter at priserne vil stige endnu mere og derfor bare bestiller.

  Fordele ved at booke tidligt:

  Stort udvalg af rejsedestinationer

  Stort udvalg af hoteller

  Større chance for at få specielle rabatter (børnerabat, seniorrabat osv.)

  Større udvalg af værelser – dem som booker tidligt får de bedste værelser til en god pris (havudsigt, tættere ved stranden osv.)

  Bedre flytidspunkter – nogle rejsedestinationer bliver i højsæsonen fløjet til flere gange dagligt, dem som booker tidligt plejer at komme på de bedste fly (fly om morgenen – tilbage om aftenen)

   

  Ulemper:

  Man skal planlægge rejsen lang tid i forvejen for at få nogle rabatter (mindst 3 måneder før)

  Man kunne have rejst billigere – selvom man kan spare penge ved at booke tidligt, finder man først de rigtige røverkøb til sidst

   

  Fordele ved at booke ”last minute”:

  Det er helt klart billigst, da der som ovenfor nævnt er store finansielle tab forbundet med at have tomme værelser på hotellerne. Derfor kan man få de bedste tilbud på de rejser, som er tilbage ved at vente til sidste øjeblik med at booke.

  Man kan rejse spontant – hvis du er typen, som ikke holder af at planlægge langt ud i fremtiden, er ”last minute-” eller afbudsrejser til dig.

   

  Ulemper:

  Mindre udvalg

  Større familier vil have det svært med at finde et godt tilbud

   

  Kort sagt kan man sige, at hvis du ikke har en bestemt rejsedestination eller et særligt hotel, som du vil rejse til og du er ligeglad med nogle af de mindre detaljer ved din rejse (f.eks. værelsestype) vil jeg anbefale altid at vente og booke ”last minute”.

  Hvis du har spørgsmål, så skriv en kommentar nedenunder. Og husk, at du altid kan efterspørge dine helt egne rejseønsker i ”Rejsebureau 2.0” inde på hjemmesiden.

  Denne artikel er mere end en uge gammel. Priserne kan have ændret sig.

  Hvad synes du?

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *