Bali er en indonesisk ø, der med sin størrelse på 5.780 km2 er lidt mindre end Sjælland. Dette gør øen dejlig overskuelig, og det er ”nemt” at planlægge sin tur hertil. Det er dog værd at huske på, at selvom afstandene på papir virker korte, så kan rejsetiden godt være en anden end hvad, vi er vant til. Forholdene på vejene er lidt anderledes end de store asfaltererede veje hjemme i Danmark. På Bali bliver du mødt af en hjertevarm befolkning, et toplækkert og spændende indonesisk køkken, fascinerende kultur og historie, betagende templer, vilde naturoplevelser og de smukkeste strande og udsigter du længe har set.
Byer på Bali
På trods af Balis relative lille størrelse, så findes der supermange byer, der er værd at besøge. Hvis du planlægger at besøge Bali, har du sikkert allerede haft kortet fremme og kigget nærmere på de mange spændende byer på Bali, men jeg vil alligevel komme med et par eksempler.
Hvis du er til strand, så burde Kuta, Seminyak, Sanur og Lovina helt sikkert stå på din liste. Kuta (billede 1) er et lidt mere turistet område, men her er der fremragende muligheder for at surfe, nyde solen på de smukke strande. Hvis du kan lide at bruge natten på alt andet end at sove, så er Kutas natteliv helt sikkert også noget for dig. Er du til lidt mere rolige omgivelser kan Seminyak og Sanur (billede 2) anbefales. Eller tag til den nordlige del af Bali og oplev Lovina (billede 3). Her er havet dog noget mere roligt, så hvis du er til surfing, så er det ikke lige her, du skal til.
Balis hovedstad, Denpasar, ligger i den sydlige del af øen, og her er det gang i den. En travl og lidt kaotisk storby, men hvis du kommer lidt væk fra hovedgaderne, kan du sagtens finde det “rigtige” Bali. Denpasar kan beskrives med 3 ord – markeder, museer og mad. Derudover har du også muligheden for at se nogle af de mange templer, du kan finde i byen.
Naturoplevelser finder du mange steder på Bali, men hvis du vil opleve ris-terrasser, dybe dale, bjerge, floder og en masse kultur, skal du tage til den centrale del af Bali – f.eks. til Ubud (billede 1). Et andet sted der er værd at besøge, er Munduk (billede 2). Dette område er ikke frygtelig turistet endnu, og her får du regnskov og den smukkeste udsigt over havet og bjergene!
Oplevelser på Bali
Tager du turen til Bali, er der særligt to oplevelser, jeg gerne vil præsentere for dig – og det en guidet dagstur til Instagram-højdepunkter og en tur til Mount Batur. Og hvad er en guidet Instagram-tur tænker du nok, og det skal jeg forklare dig!
En guidet Instagram-tur går ud på, at du kommer rundt til øens mest genkendelige hotspots – og det er højst sandsynlig billeder, du før har set på Instagram, når du har scrollet ned gennem dit feed. Du vil blandt andet komme forbi steder som Gate of Heaven og Ubuds mange rismarker. Hvis det lyder som en tur, du gerne vil vide noget mere om, kan du læse om den her.
En vandretur op ad Bali mest ikoniske bjerg, Mount Batur, bør også stå på din bucket list. Her kan du finde flere guidet ture, hvor du kan komme op og se den helt fantastiske solopgang på toppen. Her vil du blive mødt af en vanvittig skøn udsigt, så på denne tur skal du virkelig huske kameraet!
Valuta og drikkepenge
Da danske kroner ikke er en efterspurgt valuta ude i verden, er det ikke muligt at veksle danske penge om til rupiah på selve Bali. Hvis du vil have kontanter med, kan du medbringe dollars, som du kan få vekslet ved Authorized Money Changer. Det er selvfølgelig også muligt at hæve via sit kreditkort eller bruge sit kreditkort. Det er bare ikke alle steder, de tager imod dette. Hvis du skal hæve penge, er det langt de fleste steder kun muligt at hæve 1-1,5 million rupiah. Det lyder måske af ret meget med sådan en million, men 1000 rupiah svarer til lidt under 0,5 kr., så med 1 million rupiah får du ca. 426 kr. med i pungen.
Det er altid lidt svært at vejlede angående drikkepenge. Det er normalt, at man som turist giver drikkepenge til f.eks. servicemedarbejdere såsom tjenere, en chauffør og guides. Det er selvfølgelig helt op til dig, om du vil give drikkepenge(og hvor mange). På de fleste turiststeder er der allerede lagt en 10% serviceafgift oveni, men det er normalt at lægge 5-10% mere oveni. Selvfølgelig kun hvis man er tilfreds.
Pas og visum
I forbindelse med turistrejser på maks. 30 dage er det ikke nødvendigt med et turistvisum i Bali. Dit pas skal dog stadig være gyldigt i mindst 6 måneder ved udrejsen. Du kan læse mere på udenrigsministeriets hjemmeside.
Vaccination til Bali
Når turen går til de mere eksotiske destinationer, er det som regel en god idé at få styr på sine vaccinationer. Statens Serum Institut har en udmærket hjemmeside hvor du kan læse mere om dette.