Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud

opdateret 🔄
Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse
Andet

Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

Andet |

Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

Udbruddet af coronavirus (eller COVID-19) fortsætter med at skabe problemer verden over – og ikke mindst for hele rejsebranchen. Både flyselskaber, rejsebureauer og rejsende er påvirket af situationen. Flere læsere har skrevet til mig og spurgt, hvordan de er stillet ift. deres kommende rejse, og hvordan de skal forholde sig, hvis de gerne vil booke deres næste rejse. Derfor kommer jeg her med en lille vejledning til hele coronavirus-situationen.

Hvordan er jeg stillet ift. afbestilling?

Groft set kan man skelne mellem to rejsetyper: pakkerejser (hvor både fly og hotel er købt samlet) og rejser, hvor man selv har booket flybilletter og hotelophold (her gælder der forskellige regler for hhv. fly- og hotelreservationer).

Pakkerejser

Pakkerejseloven siger, at du gratis kan afbestille din rejse i tilfælde af en krisesituation på destinationen 14 dage før afrejsedatoen. Begrebet “krisesituation” defineres i denne sammenhæng som situationer, der gør, at Udenrigsministeriet “fraråder alle (ikke nødvendige) rejser” til rejsemålet.

Vigtigt! Dette gælder kun, hvis der IKKE har været en sådan advarsel på tidspunktet, hvor rejsen blev bestilt. Hvis du f.eks. i dag booker en rejse til Kina, og der stadig er en advarsel fra Udenrigsministeriet på afrejsedatoen, kan du altså IKKE gøre brug af ovenstående regel. Kina (untagen Hong Kong og Macau), Iran og en del regioner i hhv. Italien og Sydkorea er indtil videre de eneste steder i verden, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til pga. coronavirus.

Du kan holde dig opdateret på din rejsedestination på um.dk

Kun fly og/eller hotel

Hvis du kun har booket fly eller hotel – eller har booket begge hver for sig – er du ikke omfattet af pakkerejseloven. Det vil med andre ord sige, at du ikke kan kræve penge tilbage på ovenstående måde. Men hvis flyselskabet aflyser rejsen (uanset grunden), får du selvfølgelig dine penge tilbage. Derudover tilbyder de fleste hotel-bookingsider bestillinger med gratis afbestilling (tit frem til dagen inden ankomstadatoen).

Herudover dækker de fleste rejseforsikringer sådan en situation. Vilkårene er dog forskellige fra forsikring til forsikring. F.eks. dækker LB forsikring afbestillingen af ens rejse (fly, hotel osv.), hvis der (stadig) er en krisesituation 72 timer (3 dage) inden afrejsetidspunktet. Derfor er det en god idé at læse din rejseforsikrings vilkår igennem, før du booker en rejse.

Rejserestriktioner

Som et præventivt indgreb for at beskytte egne borgere har flere lande indført rejserestriktioner. Jeg har herunder samlet en liste over de nuværende rejserestriktioner, jeg har været i stand til at finde.

LandDu kan ikke rejse til, hvis du 
Australieni løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Italien eller Iran (også transit)
Taiwani løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong eller Macau
Indienefter d. 1. februar har været i Kina, Iran, Italien eller Sydkorea
Indonesieni løbet af de seneste 14 dage har været i Kina
Israelkommer med fly fra Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig, Italien, Kina (gælder ikke israelske statsborgere)
Maldivernei løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Sydkorea
Mauritiusi løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong, Iran, Macau Italien eller Sydkorea
New Zealandi løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Iran eller Norditalien (også transit)
Seychellernei løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong, Iran, Sydkorea, Italien eller Macau
Singaporei løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Sydkorea (kun Daegu området)
Tyrkieti løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Italien, Irak eller Sydkorea (gælder ikke for tyrkiske statsborgere)
USAi løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Iran
Kinai løbet af de seneste 14 dage har været i Iran, Italien, Sydkorea eller Japan
Comorernehvis du kommer fra noget som helst land med Coronasmitte (dvs. også Danmark)
Jamaicai løbet af de seneste 14 dage har været i Italien, Kina, Sydkorea eller Singapore
Malaysiai løbet af de seneste 14 dage har været i Italien, Kina, Japan eller Sydkorea

Der er efterhånden så mange restriktioner , at det er umuligt, at holde denne liste opdateret. Du kan dog altid finde en aktuel oversigt på IATAs hjemmeside

Obs! Pga. Schengen-aftalen er det nærmest umuligt at bevise at en EU borger har været i Italien (man får jo ikke stempel i sit pas) – MEN jeg opfordrer alle at respektere de enkelte landes rejserestriktioner! Derudover kan det have store konsekvenser, hvis det alligevel kommer ud, at man har været i Italien!

Hvis du ikke kan rejse til din rejsedestination pga. ovenstående rejserestriktioner anbefaler jeg at kontakte éns rejseforsikring! Det er som udgangspunkt en “force mejeur” situation, som burde dækkes af de fleste forsikringer.

Kompensation på flyrejser – EU-regler

Coronavirus har indtil videre haft stor indflydelse på efterspørgslen af flyrejser. Derfor er mange selskaber begyndt at skrue ned for udbuddet. Ryanair har f.eks. aflyst knap 25 % af alle deres flyvninger frem til april, og Lufthansa har indtil videre grounded over 150 flyvemaskiner – hvilket svarer til mere end én tredjedel af hele deres flåde.

I denne sammenhæng er det imidlertid vigtigt at huske på, at disse beslutninger er blevet taget af økonomiske årsager (flyselskaberne kan simpelthen ikke sælge nok billetter). Og det betyder ifølge EU-regler, at du har ret til kompensation, hvis din flyrejse aflyses 14 dage inden afrejsedatoen!

Kun i de tilfælde, hvor flyrejser aflyses som følge af advarsler fra myndigheder (f.eks. rejser til Kina og Norditalien), er der tale om force majeure. Ved force majeure-situationer har du ikke ret til kompensation (udover rejsens pris).

Hvis du ikke ønsker at rejse uanset Udenrigsministeriets anbefalinger

Hvis man ikke ønsker at komme afsted på en rejse er det en god idé at kontakte rejse- eller flyselskabet man har booket hos. Mange er faktisk ret imødekommende, hvis man blot vil ombooke rejsen til et senere tidspunkt.

Mht. flybilletter er det også vigigt at huske, at du ALTID har ret til at kræve “skatter og gebyrer” tilbage, hvis du aflyser din rejse (uanset grunden). Og det er tit en ikke ubetydlig sum penge. Ved de fleste rejser udgør de faktisk hoveddelen af billettens pris. Fly- og rejseselskaber er tit ikke særlig glad for, hvis man kommer med det krav, men det er din ret (da de jo ikke skal betale skatter og gebyrer, hvis ikke du rejser)!

Hvordan forholder Rejsespejder sig

På trods af coronavirussen fortsætter jeg med at skrive om spændende rejsetilbud. Og jeg følger fortsat min gyldne regel om “kun at skrive om tilbud, jeg selv ville benytte mig af”. I den forstand fortsætter jeg langt hen ad vejen, som jeg altid har gjort. Men selvfølgelig har jeg hele tiden den aktuelle situation i baghovedet, og jeg følger nøje anbefalingerne fra både danske og internationale myndigheder. Derfor kan det godt være, at du i det næste stykke tid kommer til at se flere tilbud til nærområderne og flere rejser, som ligger længere ud i fremtiden.

Men bare rolig! Det hele kommer ikke til at være tilbud på kro-ophold i Danmark og rejser i 2025. Jeg regner nemlig stærk med, at der nok skal komme en del knaldtilbud i løbet af de næste uger, nu hvor efterspørgslen er faldet så meget! Derudover ser det ud til, at nogle selskaber begynder at tilbyde gratis afbestilling af én booking, som jeg synes er rigtig god idé – og det glæder jeg mig til at skrive om, så snart jeg falder over denne slags tilbud.

Vil du i øvrigt gerne læse mere om, hvordan du skal forholde dig til coronavirus og din rejse, kan du finde en FAQ fra Udenrigsministeriet på politi.dk/coronavirus-i-danmark/hvis-du-skal-ud-at-rejse.

Har du spørgsmål, så skriv i kommentarfeltet nedenfor.

Denne artikel er ikke længere ny. Priser og tilgængelighed kan have ændret sig, siden artiklen blev offentliggjort.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar