Banner-Coronavirus

Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

Udbruddet af coronavirus (COVID-19) fortsætter med at skabe problemer verden over – og ikke mindst for dem, som har booket rejser under coronavirus. Både flyselskaber, rejsebureauer og rejsende er påvirket af situationen. Flere læsere har skrevet til mig og spurgt, hvordan de er stillet ift. deres kommende rejse, og hvordan de skal forholde sig, hvis de gerne vil booke deres næste rejse. Derfor kommer jeg her med en lille vejledning til hele coronavirus-situationen.

Hvordan er jeg stillet ift. afbestilling af rejser under coronavirus?

Groft set kan man skelne mellem to rejsetyper: pakkerejser (hvor både fly og hotel er købt samlet) og rejser, hvor man selv har booket flybilletter og hotelophold (her gælder der forskellige regler for hhv. fly- og hotelreservationer).

Pakkerejser

Pakkerejseloven siger, at du gratis kan afbestille din rejse i tilfælde af en krisesituation på destinationen 14 dage før afrejsedatoen. Begrebet “krisesituation” defineres i denne sammenhæng som situationer, der gør, at Udenrigsministeriet “fraråder alle (ikke nødvendige) rejser” til rejsemålet.

Vigtigt! Dette gælder kun, hvis der IKKE har været en sådan advarsel på tidspunktet, hvor rejsen blev bestilt. Hvis du f.eks. i dag booker en rejse til Kina, og der stadig er en advarsel fra Udenrigsministeriet på afrejsedatoen, kan du altså IKKE gøre brug af ovenstående regel. Kina er indtil videre det eneste land i verden, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til pga. coronavirus. Dette gælder således ikke Hong Kong og Macau.

Du kan holde dig opdateret på din rejsedestination hos Udenrigsministeriets Rejsevejledninger på um.dk

Kun fly og/eller hotel

Hvis du kun har booket fly eller hotel – eller har booket begge hver for sig – er du ikke omfattet af pakkerejseloven. Det vil med andre ord sige, at du ikke kan kræve penge tilbage på ovenstående måde. Men hvis flyselskabet aflyser rejsen (uanset grunden), får du selvfølgelig dine penge tilbage.

Herudover dækker de fleste rejseforsikringer sådan en situation. Vilkårene er dog forskellige fra forsikring til forsikring. F.eks. dækker LB forsikring afbestillingen af ens rejse (fly, hotel osv.), hvis der (stadig) er en krisesituation 72 timer (3 dage) inden afrejsetidspunktet. Derfor er det en god idé at læse din rejseforsikrings vilkår igennem, før du booker en rejse.

Kompensation for rejser under coronavirus – EU-regler

Coronavirus har indtil videre haft stor indflydelse på efterspørgslen af flyrejser. Derfor er mange selskaber begyndt at skrue ned for udbuddet. Ryanair har f.eks. aflyst knap 25% af alle deres flyvninger frem til april, og Lufthansa har indtil videre grounded over 150 flyvemaskiner – hvilket svarer til mere end én tredjedel af hele deres flåde.

I denne sammenhæng er det imidlertid vigtigt at huske på, at disse beslutninger er blevet taget af økonomiske årsager (flyselskaberne kan simpelthen ikke sælge nok billetter). Og det betyder ifølge EU-regler, at du har ret til kompensation, hvis din flyrejse aflyses 14 dage inden afrejsedatoen!

Kun i de tilfælde, hvor flyrejser aflyses som følge af advarsler fra myndigheder (f.eks. rejser til Kina og Norditalien), er der tale om force majeure. Ved force majeure-situationer har du ikke ret til kompensation (udover rejsens pris).

Hvordan forholder Rejsespejder sig til rejser under coronavirus

På trods af coronavirussen fortsætter jeg med at skrive om spændende rejsetilbud. Og jeg følger fortsat min gyldne regel om “kun at skrive om tilbud, jeg selv ville benytte mig af”. I den forstand fortsætter jeg langt hen ad vejen, som jeg altid har gjort. Men selvfølgelig har jeg hele tiden den aktuelle situation i baghovedet. Jeg følger nøje anbefalingerne fra både danske og internationale myndigheder. Derfor kan det godt være, at du i det næste stykke tid kommer til at se flere tilbud til nærområderne og flere rejser, som ligger længere ud i fremtiden.

Men bare rolig! Det hele kommer ikke til at være tilbud på kro-ophold i Danmark og rejser i 2025. Jeg regner nemlig stærkt med, at der nok skal komme en del knaldtilbud i løbet af de næste uger, nu hvor efterspørgslen er faldet så meget!

Vil du i øvrigt gerne læse mere om, hvordan du skal forholde dig til coronavirus og din rejse, kan du finde en FAQ fra Udenrigsministeriet på politi.dk/coronavirus-i-danmark/hvis-du-skal-ud-at-rejse.

Hvis du har spørgsmål, så skriv en kommentar nedenunder. Og husk at tilmelde dig nyhedsbrevet og downloade appen, så du aldrig går glip af et tilbud!

Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejseCoronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar

Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud