• 25 feb 2020

  Coronavirus: Alt hvad du skal vide ifm. din rejse

  Udbruddet af coronavirus (eller COVID-19) fortsætter med at skabe problemer verden over – og ikke mindst for hele rejsebranchen. Både flyselskaber, rejsebureauer og rejsende er påvirket af situationen. Flere læsere har skrevet til mig og spurgt, hvordan de er stillet ift. deres kommende rejse, og hvordan de skal forholde sig, hvis de gerne vil booke deres næste rejse. Derfor kommer jeg her med en lille vejledning til hele coronavirus-situationen.

   

   

  Hvordan er jeg stillet ift. afbestilling?

  Groft set kan man skelne mellem to rejsetyper: pakkerejser (hvor både fly og hotel er købt samlet) og rejser, hvor man selv har booket flybilletter og hotelophold (her gælder der forskellige regler for hhv. fly- og hotelreservationer).

   

   

  Pakkerejser

  Pakkerejseloven siger, at du gratis kan afbestille din rejse i tilfælde af en krisesituation på destinationen 14 dage før afrejsedatoen. Begrebet “krisesituation” defineres i denne sammenhæng som situationer, der gør, at Udenrigsministeriet “fraråder alle (ikke nødvendige) rejser” til rejsemålet.

   

  Vigtigt! Dette gælder kun, hvis der IKKE har været en sådan advarsel på tidspunktet, hvor rejsen blev bestilt. Hvis du f.eks. i dag booker en rejse til Kina, og der stadig er en advarsel fra Udenrigsministeriet på afrejsedatoen, kan du altså IKKE gøre brug af ovenstående regel. Kina er indtil videre det eneste land i verden, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til pga. coronavirus. Dette gælder således ikke Hong Kong og Macau.

   

  Du kan holde dig opdateret på din rejsedestination på um.dk

   

   

  Kun fly og/eller hotel

  Hvis du kun har booket fly eller hotel – eller har booket begge hver for sig – er du ikke omfattet af pakkerejseloven. Det vil med andre ord sige, at du ikke kan kræve penge tilbage på ovenstående måde. Men hvis flyselskabet aflyser rejsen (uanset grunden), får du selvfølgelig dine penge tilbage.

   

  Herudover dækker de fleste rejseforsikringer sådan en situation. Vilkårene er dog forskellige fra forsikring til forsikring. F.eks. dækker LB forsikring afbestillingen af ens rejse (fly, hotel osv.), hvis der (stadig) er en krisesituation 72 timer (3 dage) inden afrejsetidspunktet. Derfor er det en god idé at læse din rejseforsikrings vilkår igennem, før du booker en rejse.

   

   

  Kompensation – EU-regler

  Coronavirus har indtil videre haft stor indflydelse på efterspørgslen af flyrejser. Derfor er mange selskaber begyndt at skrue ned for udbuddet. Ryanair har f.eks. aflyst knap 25 % af alle deres flyvninger frem til april, og Lufthansa har indtil videre grounded over 150 flyvemaskiner – hvilket svarer til mere end én tredjedel af hele deres flåde.

   

  I denne sammenhæng er det imidlertid vigtigt at huske på, at disse beslutninger er blevet taget af økonomiske årsager (flyselskaberne kan simpelthen ikke sælge nok billetter). Og det betyder ifølge EU-regler, at du har ret til kompensation, hvis din flyrejse aflyses 14 dage inden afrejsedatoen!

   

  Kun i de tilfælde, hvor flyrejser aflyses som følge af advarsler fra myndigheder (f.eks. rejser til Kina og Norditalien), er der tale om force majeure. Ved force majeure-situationer har du ikke ret til kompensation (udover rejsens pris).

   

   

  Rejserestriktioner

  Som et præventivt indgreb for at beskytte egne borgere har flere lande indført rejserestriktioner. Jeg har herunder samlet en liste over de nuværende rejserestriktioner, jeg har været i stand til at finde.

   

  Land Du kan ikke rejse til, hvis du 
  Australien i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Iran (også transit)
  Taiwan i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong eller Macau
  Indien efter d. 1. februar har været i Kina, Iran, Italien eller Sydkorea
  Indonesien i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina
  Israel kommer med fly fra Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig, Italien, Kina (gælder ikke israelske statsborgere)
  Maldiverne i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Sydkorea
  Mauritius i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong, Iran, Macau Italien eller Sydkorea
  New Zealand i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Iran eller Norditalien (også transit)
  Seychellerne i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Hong Kong, Iran, Sydkorea, Italien eller Macau
  Singapore i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Sydkorea (kun Daegu området)
  Tyrkiet i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina, Italien, Irak eller Sydkorea (gælder ikke for tyrkiske statsborgere)
  USA i løbet af de seneste 14 dage har været i Kina eller Iran

   

  Denne liste er senest opdateret torsdag den 5. marts og er muligvis ikke udtømmende (skriv endelig i kommentarerne, hvis du kender til andre restriktioner)

   

   

  Hvordan forholder Rejsespejder sig

  På trods af coronavirussen fortsætter jeg med at skrive om spændende rejsetilbud. Og jeg følger fortsat min gyldne regel om “kun at skrive om tilbud, jeg selv ville benytte mig af”. I den forstand fortsætter jeg langt hen ad vejen, som jeg altid har gjort. Men selvfølgelig har jeg hele tiden den aktuelle situation i baghovedet, og jeg følger nøje anbefalingerne fra både danske og internationale myndigheder. Derfor kan det godt være, at du i det næste stykke tid kommer til at se flere tilbud til nærområderne og flere rejser, som ligger længere ud i fremtiden.

   

  Men bare rolig! Det hele kommer ikke til at være tilbud på kro-ophold i Danmark og rejser i 2025. Jeg regner nemlig stærk med, at der nok skal komme en del knaldtilbud i løbet af de næste uger, nu hvor efterspørgslen er faldet så meget!

   

   

  Vil du i øvrigt gerne læse mere om, hvordan du skal forholde dig til coronavirus og din rejse, kan du finde en FAQ fra Udenrigsministeriet på politi.dk/coronavirus-i-danmark/hvis-du-skal-ud-at-rejse.

   

   

   

  Har du spørgsmål, så skriv i kommentarfeltet nedenfor.

  Hvad synes du?

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *