Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud

image-placeholder

Den franske middelhavskyst: Et væld af skønne destinationer

Mange danskere kender den franske hovedstad, byernes by Paris, men når turen går sydpå til Middelhavet, tager vi ofte til Italien, Grækenland, Spanien eller Tyrkiet. Og det er en skam. Den franske middelhavskyst er en perlerække af oplevelser, hyggelige byer, kunst, shopping, gastronomiske oplevelser og en tilbagelænet livsstil, der på mange områder minder om Italien – bare med sydfransk charme.

Har du lyst til at gå lidt på opdagelse i det sydfranske, så kommer her en guide til nogle af de mange byer, som helt sikkert er et besøg værd. Måske bliver du endda inspireret og nysgerrig nok til selv at tage på ferie i det sydfranske.

Montpellier

Første stop på den franske middelhavskyst er Montpellier, som er den største by i regionen Languedoc Roussillon. Byen byder på en lang række seværdigheder, bl.a. museer, katedraler, haver og flotte åbne pladser med masser af liv og kultur.

Byen har 300.000 indbyggere og er en populær universitetsby med mange unge studerende. Derfor omtales Montpellier ofte som en gammel by med et ungt sind – og masser af kultur, historie og charmerende små gader. Dette kommer også til udtryk i form af byens mange hyggelige caféer og restauranter.

Vil du opleve den mere autentiske sydfranske charme og spise med de lokale væk fra byens mere turistede områder, så skal du søge efter Place Candolle.

Gemt lidt af vejen fra resten af byens mere pragende pladser ligger denne lille perle, der med sin atmosfære og charme byder på det mere uspolerede Sydfrankrig. Ydermere har Montpellier masser af frugt og madmarkeder, mulighed for vin- og ostesmagning, shoppinggader og de førnævnte småkvarterer, der alle er en del af oplevelsen i den charmerende sydfranske universitetsby.

Den franske middelhavskyst

Og bliver du mæt af Montpellier eller ønsker adspredelse, så er byen et godt udgangspunkt at rejse ud fra. F.eks. til de omkringliggende byer eller det fantastiske baglandskab. Hele området byder på fantastiske muligheder for udflugter til forskellige smukke og bjergtagende landskaber.

Rhonedalen

Det bliver ikke mere charmerende og sydfransk end Rhonedalen. Den er især et mekka for vinelskere, der her kan finde mere end 500 vingårde og 13 afmærkede vinruter, hvor der er mulighed for at besøge vingårde og prøvesmage de ofte helt fantastiske vine som produceres i området.

Den franske middelhavskyst: Et væld af skønne destinationer

Rhonedalen er også hjemstedet for de to franske byperler, Avignon og Aix en Provence. Avignon ligger ved bredden af Rhonefloden og er en gammel paveby, hvilket har sat sit præg på byen igennem århundrede. I dag er det ganske vist en livlig handelsby med 92.000 indbyggere, der byder på et væld af gode restauranter, caféer, shopping, teater, opera m.m., men byens historiske fortid er stadigvæk en stor del af dens identitet. Eksempelvis er hele det historiske centrum optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og som gammel paveby byder den på flere spektakulære kirker, herunder domkirken Notra-Dame-des-Doms og kirkerne St. Pierre og St. Didier.

Aix en Provence bliver af nogle betragtet som den smukkeste by i Provence. Byen med knap 143.000 indbyggere beliggende nord for millionbyen Marseille, er ganske enkelt i en klasse for sig. Den byder på et væld af fontæner, historiske huse, smalle hyggelige gader og fine markeder.

Aix en Provence er også byen hvor Ernest Hemingway og Pablo Picasso hang ud og lod sig overvælde af byens skønhed. Byen er berømmet for mange ting, men især dens mange fantastiske springvand på byens pladser, er et yndet tilflugtssted for mange. Her kan man sidde og nyde en rosévin og nyde byens langsomme flow og den franske harmoni.

Den franske middelhavskyst

Marseille

Marseille er Frankrigs næststørste by med 852.000 indbyggere og den største by på den franske middelhavskyst. Tæller man forstadsområderne med, har byen 1,5 millioner indbyggere. Så tag ikke fejl af Marseille. Den byder på rigtige storby-oplevelser i metermål.

Marseille har i mange år døjet med et rygte som værende beskidt, nedslidt og præget af kriminalitet, men netop derfor har byen gjort meget de seneste år for at rette op på sit dårlige ry, hvorfor den i dag fremstår som en moderne og ren by, der såmænd ikke er mere beskidt eller farlig end København.

Byen, som er Frankrigs nok mest multietniske og multikulturelle storby, er præget af dens beliggenhed ved Middelhavet, herunder at den er mål for tilflyttere fra de tidligere franske kolonier i Afrika. Men det er netop en stor del af charmen ved Marseille, dens mangfoldighed og det dertilhørende mix af forskellige kulturer. Især den historiske bydel Le Panier er en farverig boheme-oplevelse af dertilhørende kunstnerisk udfoldelse og kreativitet.

Den franske middelhavskyst

Nice

Nice er den nok mest kendte by på den franske middelhavskyst for mange danskere. Byen ligger i Provence-Alpes-Côte d’Azur og har 340.000 indbyggere. Nice ligger kun få kilometer fra fyrstedømmet i Monaco og 35 kilometer fra den italienske grænse.

Byen er et eldorado af kunst, kultur og mondæne restauranter og caféer, herunder den legendariske strandpromenade som altid summer af liv og sydfransk stemning. Her finder du også masser af lystyachts, der anker op ude i vandet og skaber en næsten Cannes-agtige stemning.

Et must når du er i Nice, er en tur eller flere ind i den gamle by, La Vieille Ville. Her møder du et farverigt og charmerende folkeliv i de smalle gader og på de hyggelige torve. Du finder også mange små butikker, der stikker ud fra det ellers moderne forbrugersamfund, samt farverige huse fra 1600- og 1700-tallet. Den gamle by er byens libertiner-kvarter med sydfransk stemning til langt ud på natten.

Den franske middelhavskyst

Monaco

Monaco er verdens næstmindste land med et areal på kun 2 kvadratkilometer og er fuldstændig omgivet af Frankrig og Middelhavet. Landet har 35.000 indbyggere, fortrinsvis meget rige af slagsen, der nyder godt af Monacos skattefrihed. Monaco er derfor lidt et udstillingsvindue af rigdom, hvor du kan se enorme lystyachts til millioner af dollars liggende i havnen, ligesom der kører flere superbiler af mærkerne Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Aston Martin, Bentley og Mercedes rundt i byen. Der findes også et bilmuseum, The Cars Collection of H.S.H. the Prince of Monaco, som er spækket med lækre biler – noget som enhver bilentusiast er nødt til at se.

Du behøver dog hverken være rig eller køre i superbil for at gå på opdagelse i det lille fyrstedømme, og priserne på restauranter og barer er faktisk overkommelige. Men hvorom alt er, så er Monaco først og fremmest et sted, hvor internationale jetsettere bor, hvilket præger det lille land. Det er luksus og mondæne omgivelser, som kan være spændende at beskue og dagdrømme om.

Den franske middelhavskyst

Verdonkløften

Les Gorges du Verdon – eller Verdonkløften – ligger et par timers kørsel fra Nice mod nordvest, og er den franske udgave af Grand Canyon. Det er et helt unikt område i Europa med 250 meter høje klipper og floder med flot turkisfarvet vand, der snor sig mellem de tårnhøje kløfter. Langs kløfterne er der vandreruter med udsigtspunkter hvor du kan beundre det omkringliggende landskab og det fantastiske sceneri.

Den franske middelhavskyst

Er du mere til de vilde vover kan du prøve bungeejumping fra Artuby-broen og teste dit mod. Der er 182 meter ned fra toppen af broen til bunden. Du kan også prøve kræfter med rafting, hydrospeed, kano, kajak og diverse white water sports. En sejltur i kano for de mindre vovede er en oplevelse af de helt store og en meget populær aktivitet for mange besøgende i området.

Bormes le Mimosas og Hyères

Blomsterbyen Bormes le Mimosas er en lille hyggelig fransk by med knap 8000 indbyggere, der er beliggende 20 kilometer øst for den charmerende kystby Hyères. Bormes le Mimosas ligger lidt længere inde i landet omgivet af et smukt bjerglandskab. Der er ca. 40 kilometer til den største nærliggende by, den franske havneby Toulon, hvor den franske middelhavsflåde bl.a. holder til.

Byen beskrives som en af de hyggeligste i Frankrig, og især dens mange blomster bidrager til byens popularitet. Overalt ser man bougainvilleaer, nerier, hortensiaer, mimoser og eukalyptus. Der findes ca. 30 forskellige arter mimoser i Bormes. Mimoser bruges bla. til parfumefremstilling. Byen er altså ikke kun hyggelige, den dufter også himmelsk.

Den franske middelhavskyst

Kun 20 kilometer derfra ligger Hyères. Byen skal nævnes fordi den adskiller sig fra de mere mondæne sydfranske kystbyer. Hyères har en helt anden charme og er ikke nær så overrendt som rivieraens større og mere fashionable byer.

Netop derfor er den et besøg værd. Her er et andet flow og mere tid til at kigge sig omkring. Byen er på mange måder mere autentisk og byder på en afslappende stemning, herunder små hyggelige torve, ligesom at den har en skøn strandpromenade med udsigt til det skønne middelhav.

Den franske middelhavskyst

Menton

Menton er den sidste franske by før den italienske grænse. Byen ligger ca. 45 min. kørsel fra Nice og har 28.000 indbyggere. Menton har det mildeste klima på hele den franske riveara, herunder hele 315 solskinsdage om året. Klimaet er så lunt at selv citrontræer kan vokse her – dette som et af de få steder i Frankrig. Derfor er byen også kendt for sine citroner og afholder bl.a. en stor citronfestival i februar med næsten 400.000 besøgende i perioden.

Den franske middelhavskyst: Et væld af skønne destinationer

Er du slet ikke til citroner så er byen alligevel et besøg værd. Dens farverige huse og det smukke middelhav lige ved byens fod, herunder den italienske indflydelse, gør byen til en oplevelse for livsnydende besøgende.

Den franske middelhavskyst

Cannes

Man kan ikke nævne den franske middelhavskyst uden at nævne Cannes. Den franske middelhavsby er bl.a. hjemsted for verdens mest prestigefyldte filmfestival, som afholdes i byen hvert år i maj med berømtheder fra hele verden. Festivalen sluttes af med uddelingen af de gyldne palmer til festivalens vindere, herunder den bedste film, bedste instruktør og bedste skuespillere. Bl.a. har både Bille August og Lars Von Trier vundet prisen for bedste film.

Den franske middelhavskyst: Et væld af skønne destinationer

Cannes er naturligvis mere end bare filmfestival. Byen har 70.000 indbyggere og er den nok mest mondæne by på den franske middelhavskyst. Byen huser bl.a. det berømte hotel Carlton, som efter sigende er det hotel i Europa, der har haft flest internationale berømtheder boende. Den lange strandpromenade, La Croisette, er med sine palmer, dyre restauranter og designerbutikker også en gåtur værd, omend priserne er uden for de flestes rækkevidde. Til gengæld kan man skyde en masse gode billeder af sig selv eller familien i de berømte omgivelser.

Den franske middelhavskyst: Et væld af skønne destinationer

Er du blevet inspireret af vores lille gennemgang her vedr. nogle af de skønneste destinationer i det sydfranske, så se nærmere på denne rundrejse. Her kan du nemlig tage på rundrejse i 12 dage og opleve nogle af de mange skønne destinationer vi blandt andet har beskrevet i ovenstående gennemgang.

Har du selv nogle gode forslag og tips til steder eller byer, som bare skal opleves langs den franske riviera, er du velkommen til at skrive en kommentar og måske inspirere andre.