Banner-prag-1

De gratis glæder: Prags bedste gratis oplevelser

I denne udgave af “De gratis glæder” – min føljeton af blogindlæg om gratis oplevelser – går turen til Tjekkiet. Her skal vi se nærmere på tjekkernes forrygende hovedstad, Prag. Prag er en ægte storby og en superspændende rejsedestination. Herudover er Prag som regel også et rigtigt billigt rejsemål. Men gratis er trods alt bedre end billig. Og der er faktisk en del fantastiske oplevelser i Prag, som er ganske gratis. Så læs her min guide om de bedste gratis oplevelser i Prag!

De bedste gratis oplevelser i Prag

Karlsbroen

Vi starter listen med en af Prags must-see attraktioner – Karlsbroen. Og hvis du absolut vil vide det, så hedder broen Karlův most på tjekkisk. Ikke mange tager til Prag uden at svinge en tur forbi den over 650 år gamle stenbro midt i hovedstaden. Karlsbroen forbinder bydelene Staré Město og Malá Strana. Førstnævnte er Prags gamle bydel, der ligger øst for Vltava-floden (også kendt som Moldau-floden). Sidstnævnte er den mindre del af det centrale Prag, der befinder sig på vestsiden af floden. Den 516 meter lange stenbro var længe en af Prags vigtigste transportforbindelser over Vltava. Det er den ikke længere. Til gengæld er Karlsbroen i dag et af Prags mest kendte vartegn – bl.a. fordi gangbroens rækværk er prydet af forskellige skulpturer og statuer. Herudover er hele området omkring broen et hotspot for turister og andet godtfolk. Så du kan altid regne med liv og glade dage.

Gratis oplevelser i Prag

Dancing House

Et andet sted i det centrale Prag – godt en kilometer stik syd for Karlsbroen – finder vi et andet berømt Prag-vartegn. Dancing House (Det dansende hus) er nok Prags mest særprægede stykke arkitektur! Bygningen blev tegnet af de verdensberømte arkitekter Vlado Milunić og Frank Gehry i 1992 og stod færdigbygget i 1996. Og på daværende tispunkt var bygningen altså lidt af et samtaleemne. Det specielle design skilte sig nemlig markant ud fra byens mange barokke og gotiske bygninger samt art nouveau-stilarten, som Prag er så kendt for. Derfor var det ikke alle, der brød sig om det. Men selvom Dancing House delte vandene, har Milunić og Gehrys ejendommelige design sikret bygningen status som Prags nok mest ikoniske bygning.

Fun Fact: Du kan faktisk også bo i Det Dansende Hus! To af etagerne blev nemlig omdannet til et 4* hotel ifm. en renovering i 2016. Jeg har faktisk skrevet en artikel om en rejse til Prag, hvor man boede på dette hotel – den artikel kan du læse her.

Gratis oplevelser i Prag

Prag Borg

Prag har sin egen borg – endda med en storslået katedral. Borgen ligger på et højdedrag i bydelen Malá Strana og har rødder helt tilbage til år 870. Selvom du skal betale penge for at komme ind i borgen (inklusive den smukke Skt. Vitus-katedral), kan du stadig gratis nyde synet af borgen udefra. Du kan endda også slentre rundt i de smukke haver og gårdspladser, der ligger omkring borgen. Især renæssancehaven Royal Garden langs den nordlige side af borgen er et (gratis) besøg værd. Du skal blot være opmærksom på, at The Royal Garden kun er åben fra april til oktober. Skulle du alligevel få lyst til at se borgen og Skt. Vitus indefra, koster entrébilletter i øvrigt 250 tjekkiske koruna (ca. 71 kr.).

Du kan spotte Prag Borg på lang afstand (måske kan du også genkende stenbroen nede til venstre 😉)

De gratis glæder: Prags bedste gratis oplevelser

Det Astronomiske Ur

Det er sjældent sjovt at stå og kigge på et ur, mens tiden går. Men lige i Prag kan du finde et ganske specielt middelalder-ur, der faktisk er værd at kigge på. Prags Astronomiske Ur ligger i den gamle bydel Staré Město. Uret stammer helt tilbage fra år 1410 og er derfor verdens tredje ældste astronomiske ur og verdens ældste ur, der stadig fungerer. Du skal sørge for at time dit besøg til Det Astronomiske Ur, så du ankommer lidt før klokken hel. Her går det astronomiske ur nemlig i gang med et mekanisk skuespil, og de 12 apostle kommer frem én efter én, drejer rundt og hilser på forsamlingen.

Tiden går, klokken slår – Prags Astronomiske Ur er flot håndværk 

Gratis oplevelser i Prag

Letná Park

Hvis du leder efter det perfekte sted at tage et billede af Prags smukke gamle bydel Staré Město, så smut forbi Letná Park. Parken ligger på en bakke af samme navn. Fordi du befinder dig relativt højt oppe, har du den skønneste udsigt over Vltava-floden og Staré Město. Parken har i øvrigt været brugt ifm. forskellige koncerter. Og ikke bare af hvem som helst. En vis Michael Jackson indledte sin HIStory World Tour i netop Letná Park den 7. september 1996.

Hvis du googler billeder af Prag, vil du se mange som dette – langt de fleste er taget fra Letná Park

Gratis oplevelser i Prag

Vil du gerne læse mere om Prag som rejsedestination – eller se de sidste nye tilbud, jeg har fundet dertil – så kan du med fordel smutte forbi min destinationsside om Prag.

Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud