rsz_manhattan_new_york-1

De gratis glæder: New Yorks bedste gratis oplevelser

Vi fortsætter i denne udgave af “de gratis glæder” – min føljeton om gratis oplevelser – vores tur rundt i verden på jagt efter de bedste gratis oplevelser. Denne gang sætter vi kursen mod vest, tværs over Atlanterhavet. Nærmere bestemt skal vi til USA’s nordøstkyst, hvor selveste New York venter på os! Fly og særligt hoteller i New York kan være en dyr fornøjelse, så herunder kommer jeg med nogle bud på, hvilke gratis oplevelser du kan hygge dig med i The Big Apple!

De bedste gratis oplevelser i New York

Central Park

Vi starter med en rigtig “New York-klassiker”. Central Park! Den store, rektangulære bypark midt på Manhattan er en af New Yorks største attraktioner. For mange newyorkere er Central Park et sandt naturparadis i et gråt og monotont storbylandskab. I virkeligheden er Central Park selvfølgelig ikke en “rigtig” naturoplevelse. For der er tale om en temmeligt friseret urban park, hvor græsområderne er trimmet og stierne fejet. Men midt i New York vrimler det jo ikke ligefrem med naturseværdigheder. Så bor du i New York, er Central Park det eneste “naturområde” i miles omkreds 😉 Og under alle omstændigheder er parken en forfriskende grøn oase, der i især fra højere udkigsposter står i skærende kontrast til det resterende bybillede. Central Park er i øvrigt den mest besøgte bypark i USA med omkring 38 millioner (!) besøgende hvert år. Og ingen af dem har betalt så meget som en krone for entré 😉

Med et areal på 3,41 km2 er Central Park faktisk større end staten Monaco, der kun fylder 2,1 km2

De gratis glæder: New Yorks bedste gratis oplevelser

The Vessel

Fra en gammel, velkendt NYC-klassiker til en måske kommende NYC-klassiker. Hvis ikke du har hørt om “The Vessel”, skyldes det uden tvivl, at The Vessel er en af New Yorks nyeste attraktioner. Denne kæmpestore bikube-lignende struktur ved Hudson Yards, designet af den britiske arkitekt Thomas Heatherwick, åbnede i marts 2019. Og den 16 etager, 46 meter høje seværdighed skiller sig i den grad ud! Måske netop på grund af sit opsigtsvækkende udseende har The Vessel både fået ros og kritik. Nogle har sammenlignet den med en kæmpemæssig shawarma, mens andre har hyldet den som Manhattans svar på Eiffeltårnet. Nogle synes, den er alt for prangende, mens andre mener, at den er en smuk tilføjelse til byen. Uanset om du kan lide den eller ej, kan man i hvert fald ikke klage over entréprisen. Den er nemlig gratis 😉 Vær dog opmærksom på, at entré kræver en billet. Billetterne gælder for en specifik dag og et specifikt tidspunkt, og gratisbilletterne uddeles efter først-til-mølle-princippet.

Her kan du se en kort video om New Yorks nye ‘kæmpe-shawarma’

Staten Island Ferry

En tredje gratis oplevelse i New York er den gode, gamle Staten Island Ferry, der sejler døgnet rundt alle ugens dage. Færgen har været i service i over 100 år (siden 1905), og den fragter årligt omkring 19 millioner passagerer frem og tilbage mellem Whitehall Terminal på Lower Manhattan og St. George Ferry Terminal på Staten Island. Turen tager ca. 25 minutter og er helt og aldeles gratis. Undervejs får du endda et ganske fint udsyn til Frihedsgudinden. Og det er faktisk en ret væsentlig pointe. For hvis ikke du gider at betale de knap 20 dollars for Statue Cruises’ færge, der sejler fra Battery Park til Liberty Island, så er Staten Island Ferry et rigtig godt (og gratis) alternativ. Har du set Marvel-filmen Spider-Man: Homecoming, vil du i øvrigt genkende den mørkegule Staten Island-færge som stedet, hvor Spider-Man forsøger at forpurre en ulovlig våbenhandel.

Staten Island Ferry tilbyder en gratis mulighed for at opleve Frihedsgudinden

Gratis oplevelser i New York

Brooklyn Brewery Tour

Går du op i øl, kender du sikkert det populære Brooklyn Brewery (jeg kan i hvert fald godt lide mange af deres øl). Bryggeriet ligger, sjovt nok, i Brooklyn tæt ved Williamsburg-kvarteret. Og her tilbyder de gratis Brewery Tours alle lørdage og søndage. Det er da fedt! Lyder en gratis Brooklyn Brewery Tour som noget for dig, så kig forbi deres hjemmeside for nærmere info om de gratis ture.

HIGH LINE

Teknisk set er High Line en public park. Det føles bare ikke rigtig sådan. Bl.a. fordi parken førhen var en godsjernbane, hvor der kørte lokomotiver. I dag er jernbanesporet forvandlet til en lang gangsti – hævet 30 meter over jorden. Parken starter (eller slutter – alt efter hvilken vej du går) ved Meatpacking District og går igennem Chelsea-kvarteret, før den ender ved Javits Center – tæt ved Hudson Yards og The Vessel. Træer, blomster og andre planter er på fornemste vis blevet en integreret del af parkoplevelsen, og fordi du befinder dig relativt højt oppe, vil du flere steder undervejs opdage nye, flotte udsigter over byens skyline og Hudson River. Åbningstiderne for The High Line varierer afhængig af årstiden, men du kan altid finde parkens nuværende åbningstider på thehighline.org.

Planter, kunstinstallationer og flotte udsigter gør The High Line til en af de bedste gratis oplevelser i New York

Gratis oplevelser i New York

BROOKLYN BRIDGE

Du troede vel ikke, at jeg ville glemme den? Det kunne jeg selvfølgelig aldrig drømme om 😉 Ingen liste over gratis oplevelser i New York uden Brooklyn Bridge! Denne ikoniske bro hører til i samme kategori som Frihedsgudinden, Empire State Building og Central Park. Det er en af de New York-attraktioner, som stort set alle kender eller har hørt om. Og så er det jo en bro, der er fuldstændig gratis at gå over. Dog kan en gåtur over Brooklyn Bridge sagtens tage virkelig lang tid. Ikke fordi broen er så lang, men fordi man hele tiden stopper op for at tage et nyt billede af den ikoniske Manhattan-skyline.

Brooklyn Bridge, der krydser East River, har forbundet Manhattan og Brooklyn siden ca. 1883

De gratis glæder: New Yorks bedste gratis oplevelser

Vil du gerne læse mere om New York som rejsedestination – eller se de sidste nye tilbud, jeg har fundet dertil – så kan du med fordel smutte forbi min destinationsside om New York.

Log ind for at gemme hvad der inspirerer dig

Du kan tilføje op til 99 tilbud